Dinsdag jongstleden hebben wij ons door dé grote deskundige op dit gebied, Simon Visbeek, laten informeren over de Regeling Verlaagd Tarief, oftewel de Postcodeoosregeling. In een Postcoderoosproject (meestal met zonnepanelen, maar kan ook met wind) kunnen lokale bewoners die in een postcodegebied plus alle aanliggende postcodegebieden wonen gezamenlijk duurzame energie opwekken. Tot 10.000 kWh zijn zij hierbij vrijgesteld van energiebelasting op de stroom die zij zelf gebruiken. Deze regeling is gegarandeerd voor vijftien jaar en kan een aantal voordelen hebben ten opzichte van zonnepanelen op eigen dak.

Zo is er wat discussie over de salderingsregeling, die misschien over een aantal jaar beëindigd zal worden. Daarnaast kan het zijn dat je eigen dak niet geschikt is voor zonnepanelen omdat de ligging niet goed is of dat er te weinig ruimte op is, het dak niet van jezelf is (huurhuis), je er geen zonnepanelen op wilt omdat je dat niet mooi vindt of dat het zelfs onder beschermd dorpsgezicht valt, dat je het te duur of te ingewikkeld vindt om zelf zonnepanelen op je eigen dak te leggen en dat je ze kwijt bent als je verhuist.

Voordelen van een gezamenlijk Postcoderoosproject zijn: lagere installatiekosten door schaalvoordelen, onafhankelijkheid van salderingsregeling, je kunt je aandeel behouden bij verhuizing binnen postcodegebied of anders verkopen, de WOZ van je eigen huis gaat niet omhoog, je hoeft de installatie niet zelf te onderhouden en te beheren en het is mooier op een groot dak, misschien zelfs uit zicht.

Een workshop/presentatie van Simon Visbeek over de Postcoderoosregeling gegeven tijdens het evenement HIER Opgewekt! kun je lezen in een blog hierover: workshop-presentatie ecoöp. Hierin tevens een business case met kosten en baten van een project met 200 panelen van 270 wattpiek.

Wij zijn op zoek naar daken binnen het postcodegebied Wommels om zo’n project op te zetten.  Heb je belangstelling om aan een postcoderoosproject mee te doen, laat het ons even weten via de mail of in een persoonlijk gesprek met een van de bestuursleden of mede-initiatiefnemers (Ultsje, Douwe, Berend, Jan Germen, Eelke, Bert, Lieuwe, Pier  of Lukas). Op de jirpelkist van de Meet & Greet van Doarpsbelang Wommels zullen wij ons voornemen tot het starten van een (of meer) postcoderoosproject(en) voor het voetlicht brengen.

DSC_0146  komvandatdakaf