De energieprijzen rijzen de pan uit, vooral gas is erg duur tegenwoordig. Het is de hoogste tijd om eens goed naar je energieverbruik te kijken en te bepalen waar je dat zou kunnen verminderen. De warmtescanners en energiecoaches van de Wommelser Enerzjy Koöperaasje (WEK) kunnen je daarbij helpen.

Vorige winter zijn  de warmtescanners van de WEK (Rienk Wiersma, Pier Zijlstra en Lukas Offinga met hulp van Halbe Klijnstra) bij een groot aantal WEK-leden langs geweest met de warmtebeelcamera. Daarmee kun je plekken in je huis waar warmte er uit lekt of koude binnen komt in beeld brengen. Na nader onderzoek kun je dan isolerende maatregelen nemen om vervolgens minder energie te verbruiken en dus geld te besparen. Komende winter bieden we dit dorpsbreed aan. Iedereen in Wommels kan de warmtescanners vragen langs te komen. Mail info@wekwommels.nl of bel app 0620343380 (Lukas) en we maken een afspraak op een tijdstip dat jou past en waarop het buiten goed koud is (dat is beter voor de waarneming).

Vorige keer leenden we camera’s van de gemeente. Dan zit je aan een bepaalde periode vast. Bij grote belangstelling schaffen we zelf een camera aan die we altijd ter beschikking hebben zodat we met iedereen rekening kunnen houden qua passend tijdstip en we ook kunnen plannen in perioden van kou voor goede waarnemingen. Bovendien hebben we dan ook de komende jaren zo’n camera en kunnen we deze tevens delen met andere energiecoöperaties in de buurt.

Isolerende maatregelen kun je nemen als je een eigen woning hebt en geld voor de nodige investering (er zijn subsidies en je kunt ook voordelig lenen hiervoor). Dat heeft niet iedereen. In een huurhuis ben je afhankelijk van de verhuurder. Maar in de persoonlijke levenssfeer valt ook veel winst te behalen. Daar kunnen onze energiecoaches (Annelies Randshuizen, Johanneke Liemburg, Pier Zijlstra en Lukas Offinga) je bij helpen. Samen met een van hen kun je kijken naar je energieverbruik (verwarming, verlichting, koken, douchen, sluipverbruik, etc.) en zoeken naar mogelijkheden die het verbruik kunnen verminderen. We hebben een bespaarbox met voorbeelden van allerlei handige hulpmiddelen die je kunnen helpen minder energie te verbruiken. Mail of bel/app voor een afspraak met de energiecoach naar hetzelfde e-mailadres of telefoonnummer als hierboven of mail energiecoach@wekwommels.nl.

We kunnen de warmtescans en energiecoaching ook combineren zodat het mes aan twee kanten snijdt. We brengen je woning en kaart met de camera en de energiecoach kijkt met je naar je energieverbruik. Huurders kunnen van de gemeente 70 euro subsidie krijgen voor kleine energiebesparende maatregelen. Leden van de WEK kunnen gebruik maken van de energiepremieregeling voor leden van de WEK. Binnenkort zitten we ook één keer in de maand samen met het Repaircafé in It Bynt. Kom maar eens langs, dan hebben we het erover.

Wij zetten ons in voor het milieu, Wommels en voor jou. Laat maar weten als we je kunnen helpen. We doen het graag.