Investeren in zonnepanelen is door de salderingsregeling en de postcoderoosregeling  lucratief. Het levert veel meer op dan sparen op de bank. En het is goed voor het milieu. Maar de overheid wil deze regelingen heroverwegen, aldus een artikel in de Volkskrant, zie foto’s. Men wil de salderingsregeling vervangen door een terugleversubsidie, misschien in 2020 al. Als je wilt dat de salderingsregeling tot minstens 2023 blijft, kun je hier een petitie daartoe ondertekenen. Het is wel de bedoeling dat het rendement gelijk blijft. Ook de postcoderoosregeling wil men evalueren. Desalniettemin zullen reeds gestarte dan wel binnenkort te starten postcoderoosprojecten gegarandeerd 15 jaar even lucratief blijven als ze nu zijn, aan de afspraak met de belastingdienst over teruggave van de energiebelasting kan niet getornd worden. Maar ook in de toekomst zal de postcoderoosregeling voordelig zijn voor je portemonnee en het milieu, voordeliger zelfs dan panelen op eigen dak.

Essentieel, volgens het artikel in De Volkskrant, is dat je je aansluit bij een lokale energiecoöperatie. In Wommels en Iens bij ons, de WEK, dus. Wij hebben met 24 zonparticipanten reeds een collectief zonnedak ihkv. de postcoderoosregeling gerealiseerd op het dak van de brede school It Trochpaad. Wij willen nog wel meer zonnedaken realiseren en hebben daarvoor al enkele daken ter beschikking. Lees hier bij onze partner ECoop hoe zo’n zonnedak met zonparticipaties werkt en wat het kan opleveren. Verdubbeling van je inleg over 15 jaar. Gegarandeerd. Heb je belangstelling dan kun je dat op dezelfde pagina aangeven. Maar je kunt ons ook even mailen of Lukas Offinga bellen (0620343380).

NB: Voor bedrijven is de postcoderoosregeling ook erg interessant, vooral als ze meer dan 10.000 kWh per jaar verbruiken. Boven de 10.000 kWh is de energiebelasting namelijk een stuk lager. En boven de 50.000 nog lager. Salderen met eigen panelen dringt het energieverbruik dan terug van boven naar beneden, ten eerste in het gebied met de lagere kosten dus. Dat maakt de terugverdientijd een stuk langer (goed voor het milieu blijft het wel). Bij de postcoderoosregeling, waar je tot max. 10.000 kWh (40 panelen) aan mee kunt doen, geldt het voordeel van onderop: voor het deel van je energieverbruik met de hoogste kosten, de eerste 10.000 kWh, krijg je de energiebelasting terug. Op een dak van 200 panelen (het ideale aantal) kun je met vijf deelnemers ( of meer) binnen de WEK een deelcoöperatie vormen die de belastingteruggave regelt en de opgewekte stroom verkoopt, waarvan je de opbrengst dan weer deelt (of aan het dorp ten goede laat komen zoals wij bij It Trochpaad doen).

Een zonparticipatie kost bij onze abonnementsregeling € 99,-. Jaarlijks betaal je dan een contributie van € 17.50. Het resultaat zal na 15 jaar een verdubbeling van je oorspronkelijke inleg zijn. Voor € 300,- per stuk kun je de participaties ook in een keer afrekenen; dan hoef je niet jaarlijks nog een contributie te betalen. Als we snel zijn kunnen we nog een paar daken realiseren voordat de overheid wat aan de postcoderoosregeling verandert.

 

 

 

 

 

Op volkskrant.nl is dit artikel alleen leesbaar voor abonnees en in de papieren Volkskrant zelf alleen als je die krant hebt, vandaar dat wij dit zoals hierboven even gepubliceerd hebben.