Op het dak van de brede school It Trochpaad willen wij een collectief zonnedak creëren. Er kunnen 200 panelen op het dak. Deze zijn te koop voor € 99,- per stuk. Vervolgens betaal je € 17.50 per jaar contributie. Voor het collectieve dak geldt de Postcoderoosregeling oftewel de Regeling Verlaagd Tarief. Voor de stroom die met jou panelen wordt opgewekt mag je de energiebelasting van je eigen verbruik aftrekken. Per paneel is dat zo’n € 30,- per jaar. Een paneel levert je dus € 12,50 per jaar op. Als deelnemer aan dit project wordt je lid van onze coöperatie en produceer je zelf groene stroom en spaar je dus het milieu. Je kunt meebeslissen over de opbrengst van de verkoop van deze stroom. De Regeling Verlaagd Tarief is gegarandeerd voor 15 jaar. Lees meer over dit project in onze folder. Heb je belangstelling om deel te nemen, laat ons dat dan even weten middels een e-mail naar info@wekwommels.nl.

De Postcoderoosregeling heeft een aantal voordelen. Ten eerste staat de salderingsregeling ter discussie, het kan zijn dat deze over een paar jaar vervalt. Als je geen geschikt dak hebt om zelf eigen zonnepanelen op te leggen (ligging niet goed, boom ervoor, huurwoning, beschermd dorpsgezicht) of je vindt het te duur of niet mooi, dan is de regeling perfect voor jou. Tevens heb je er zelf geen onderhoud en verdere kosten dan de contributie aan. Normaal kosten zonnepanelen ruim € 300,- waar de omvormer en installatiekosten nog bovenop komen. Het rendement op je investering is een stuk hoger dan op een spaarrekening.

Deskundigen van ECoop begeleiden ons in dit project. Constructieberekeningen wijzen uit dat de belastbaarheid van het dak groot genoeg is. De eigenaar van het dak, de gemeente, heeft zijn fiat ervoor gegeven. In de school komt een display te hangen waar de opbrengst van de panelen op staat; in het onderwijs kunnen we het project integreren. Kinderen (en hun ouders) worden milieubewust en leren mogelijkheden om wat aan de opwarming van de aarde te doen.

Als de belangstelling groot genoeg is willen wij hierover een informatieavond met deskundigen houden in de gezamenlijke ruimte van het gebouw. Uiteindelijk wordt er voor de deelnemers een specifieke en gedetailleerd uitgewerkte businesscase van gemaakt.

Wordt je naast deelnemer aan dit project ook nog eens afnemer van stroom en gas van onze energieleverancier Noordelijk Lokaal Duurzaam dan genereer je daarmee nog eens € 75,- per jaar. Ook hierover kun je meebeslissen aan welk duurzaamheids- en/of leefbaarheidsproject in Wommels dit wordt besteed. Je kunt je hier aanmelden of eerst een voorbeeldberekening van de kosten van je huidige verbruik bij NLD laten maken.

 

 

 

 

Foto’s Trochpaad en Nije Kromme (symbool van verbinding): Janny Dijkstra